Toen en nu

Over ons

Wij stellen ons natuurlijk graag even aan u voor. De familie Van Herk bestaat uit Toos en Jan van Herk met hun 3 kinderen: Annemarieke, Rud en Bart-Jan. Ondertussen hebben onze kinderen de familie uitgebreid. Annemarieke & Marc kregen hun kinderen Thijmen en Merlijn; Rud & Liesbeth breidden hun gezin uit met Teun, Janneke en Ruud; Bart-Jan & Eva kregen Luuk, Julia, Nikki en Lucy. En uiteraard horen onze lieve honden ook een beetje bij de familie.

Van oudsher was Toos de spil achter de gezelligheid op het erfpark. Met plezier nam ze de kinderen op de camping op sleeptouw als ze de kalfjes ging voeren en andere bezigheden voor haar rekening nam. Jan zorgde voor de ideeën en jaarlijkse ontwikkelingen van het terrein. Nu zijn Liesbeth en Bart-Jan, die de taken van Toos en Jan langzaam hebben overgenomen, de drijvende kracht achter Pergama.

Pergama bestaat 30 jaar.  Ben jij benieuwd hoe het allemaal begon? Dat lees je als je verder scrolt. 

30 jaar Pergama

Camping

Toos gastvrouw van de camping

Luchtballon

De passie van Jan

Familie

Samen Pergama & BallonAIRpoort

Geschiedenis

Ontstaan camping

In 1970 begonnen Jan en Toos van Herk hun avontuur samen in Oisterwijk. Daar hadden ze een boerderij en bouwden meteen een nieuwe koeienstal. In 1983 verhuisden ze naar het prachtige dorpje Haaren. Daar beheerden ze een boerderij met koeien, stieren en akkerbouw.
Later gaf  Toos aan: “Een camping zou ik wel leuk vinden!” De reactie die daarop volgde, was: “Wie zou er nou naar Haaren komen? Zo’n klein onbekend dorpje.” Toch gingen Jan en Toos de uitdaging aan. De aanleg van camping Pergama Landjuweel werd gestart.

711557850.252299
711557928.468107.jpg 2.0

Plannen

Jan concentreerde zich op het ontwerpen en inrichten van het terrein, terwijl Toos zich ontwikkelde tot de gastvrouw van de camping. Samen dachten ze grondig na over de ideale opzet. Privacy voor de gasten was belangrijk, dus creëerden ze een laantje naar het sanitair om te voorkomen dat mensen voortdurend langs andere caravans zouden lopen. Langs dit pad plantten ze fruitbomen en struiken, zodat gasten konden genieten van vers fruit. Bovendien legden ze een moestuin aan om kinderen te laten zien waar groenten nou echt vandaan komen.

In maart 1993 opende de camping officieel haar deuren, met Fred & Caroline Gebhardt en hun jonge kinderen als allereerste gasten.

Fred en Caroline Gebhardt

“In het voorjaar van 1993 kwamen wij per toeval in Haaren terecht, met onze dochters van destijds bijna 2 en 4 jaar. We werden warm verwelkomd met koffie en een praatje.

De kinderen vermaakten zich kostelijk. Ze hielpen bij het melken van de koeienvoerden de kalfjes en mochten meerijden op de tractor. Waren we ze kwijt? Dan zaten ze gezellig bij Toos aan de keukentafel of met Jan tussen hen in op de bank TV te kijken. Niks was te gek. Toos schoof zo een stoel bij het aanrecht, zodat de kinderen boterkoek, cake of appelflappen konden bakken.

We hadden het zo naar ons zin dat we onze vouwwagen het hele seizoen hebben laten staan. Voor uitstapjes waren de meiden niet te porren, want op de camping was het veel te leuk.
In de zomervakantie gingen we wel 3 weken naar Frankrijk, maar voordat we naar huis gingen, reden we eerst nog langs Haaren (Toos) en dat voelde als thuis komen.

Zo hebben we het jaren gedaan en in de afgelopen 30 jaar hebben we geen jaar overgeslagen. We hebben de camping zien groeien tot wat het nu is. We komen nog steeds met heel veel plezier. Ook onze dochters, die nu volwassen zijn, en onze kleindochters komen hier nog graag.

We hebben elkaars gezinnen zien groeien en lief en leed gedeeld en is er tussen de Familie van Herk en ons een waardevolle vriendschap gegroeid. Als we naar de camping gingen of gaan dan zeggen we:
“We gaan naar Toos”!”

Boerderij

Naast haar werkzaamheden op de camping was Toos nog steeds druk met de boerderij.
De kleine kalfjes hadden melk en brokjes nodig om te groeien. Toos betrok de kinderen door hen onder andere zelf de melk te laten kloppen, terwijl er vrolijke liedjes werden gezongen. Nadat de kalfjes tevreden waren gesteld, trokken ze door naar de grotere koeien. Deze werden gevoed met mais. Alle kinderen mochten met hun schepjes naar de maiskuil om voer te halen.

En alsof dat nog niet genoeg plezier was, konden de kinderen ook kippen voeren en eieren rapen. Als er een prachtige ganzenveer werd gevonden, zorgde Toos ervoor dat deze veranderde in een mooie pen.

711558747.843430

Activiteiten

Maar er was meer te beleven dan alleen het boerenbedrijf. Toos betrok de kinderen graag bij het bakken. Haar keuken was vaak gevuld met enthousiaste kinderen die hielpen met het maken van cupcakes of appelflappen.

Toos genoot echt van de aanwezigheid van de kinderen en was altijd bereid om nieuwe dingen te ondernemen. Er werden zelfs meerdere hutten gebouwd op de camping, en deze werden altijd feestelijk geopend. Tijdens de vakanties werden er ’s avonds wandelingen georganiseerd (door het prachtige dorp en langs natuurgebied Kampina), net als spannende droppingen en opwindende voetbalwedstrijden (kinderen tegen de volwassene). Op hete zomerdagen konden de kinderen altijd afkoelen onder de sproeiers. Toos zorgde ervoor dat de camping niet alleen een plek was om te verblijven, maar ook een plek vol avontuur, leren en plezier voor de jonge en oude gasten.

Pergama nu

Inmiddels genieten Jan en Toos van hun welverdiende pensioen. Hun zoon Rud heeft het stokje van zijn vader overgenomen en is nu ballonvaarder. Bart-Jan en Liesbeth zijn het gezicht van Pergama, terwijl Eva en Rud naast hun fulltime banen altijd vol enthousiasme klaarstaan om bij te springen.

IMG_5451 (aangepast) 2.0